<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=2348162358799536&amp;ev=PageView&amp;noscript=1">
Search:

3 tapaa hallita digimarkkinoinnin ameebaa

Voisi kuvitella että digimarkkinointia tehdään jo datat edellä, eli panostetaan systemaattisesti parasta tulosta tuoviin kanaviin ja kampanjoihin. Digitaalisen tekemisen mitattavuus ja työkalut mahdollistavat periaatteessa täysin datan armoilla olevan ympäristön.

Mutta. Maailma on ameebamainen ja hektinen, eikä täysin idioottivarmaa kokonaisuudenhallintaa ole tarjolla enempää elämään kuin digimarkkinointiinkaan.

pirstaleinen-digimaailma
 • Datalähteitä ja digikanavia on paljon ja niitä on vaikea vertailla keskenään
 • Kampanjoita pyörii monissa kanavissa eri nimillä ja tavoitteilla
 • Jokaisessa kanavassa on valittavissa tuhansia eri metriikoita
 • Kirjautuminen kaikkiin kanaviin erikseen on hankalaa varsinkin jos on monta eri tiliä per kanava.
Listaan tässä blogipostauksessa kolme asiaa, joiden avulla pystyt paremmin hahmottamaan digimarkkinoinnin ameebaa, käyttämään aikaasi tuottavammin, sekä helpommin perustelemaan investoinnit ja toimenpiteet johdolle.

1. Kokoa kaikki markkinoinnin ja myynnin luvut yhteen paikkaan

Markkinoinnin tunnuslukujen lähteenä toimii yleensä Google Analytics tai vastaava työkalu, josta mainonnan kustannuksia ei näe. Tällöin joutuu hakemaan luvut eri mainosalustoista, ja siihen voi mennä aikaa ja vaivaa. 

Tavoitteena on siis saada markkinointi- ja myyntidata sekä omat budjetit ja tavoitteet samalle sivulle, josta voi koska tahansa tarkistaa tilanteen ja jakaa muillekin kommentoitavaksi. Asiakkaidemme kohtaamia perushaasteita ovat yleensä käyttäjäoikeuksien hallinta, offline-myyntidatan seuraaminen sekä markkinointikanavien tuottamien metriikoiden keskinäinen vertailukelvottomuus. 

Nykyään tarjolla on paljon erilaisia dashboardeja, joihin voi helposti tuoda tunnuslukuja monesta eri lähteestä. Haasteena näissä on yleensä saada helposti vertailukelpoisia, yhteismitallisia lukuja, sekä ymmärtää markkinoinnin kokonaisvaikutusta. Alla simppeli esimerkki tuottamastamme perusraportista, jossa samaan näkymään tuodaan mainonnan kulut, myynnit sekä niiden suhdeluku (Return on Ad Spend, ROAS%).  

inlineinsight-roas-1

 

2. Valitse tärkeimmät tunnusluvut ja määritä tarvittavat mittarit 

Erilaisia metriikoita ja KPI-mittareita on jokaisessa kanavassa satoja, ja jokaisella yrityksellä, osastolla ja tiimillä on omat onnistumisen mittarinsa. Auttaa kovasti, jos tunnusluvut ovat kaikkien niiden ihmisten nähtävillä ja kommentoitavissa, joiden työn tuloksiin ne päivittäin vaikuttavat.

Tunnusluvuista ainakin seuraavia kannattaa pitää silmällä:

 • Kanavakohtainen ROAS%
 • Kampanjakohtainen ROAS%
 • RPV (Revenue per Visitor)
 • Frekvenssi kävijöiden ostotapahtumien välillä
 • Orgaaninen vs. maksettu liikenne myynnin tuottajana.

Pelkkien tunnuslukujen tuijottaminen ei auta. Päätöksentekoa helpottaa kun luvut pystyy visualisoimaan, ja visuja pyörittelemään eri tavoin. Tässä muutamia asiakkaidemme mittareita joiden avulla he ovat pystyneet parantamaan markkinoinnin tuloksellisuutta.

 • Viikko- tai kk-tason nousu/lasku-% (konversio, myynti, kustannus)
 • TOP5 parhaat ja heikoimmat kampanjat (klikit, konversiot, myynnin tuottaminen)
 • Tiimalasi-näkymä visualisoi asiakkaan polun ennen ostoa, ja sen jälkeen kohti seuraavaa ostoa.

3. Automatisoi markkinoinnin raportointi

"Miten voi olla että digitaalinen markkinointi ei ole vielä meidän ATK:ssa??"

Jos edelleen kaivat kaikki markkinoinnin tulokset monesta paikasta, yhdistät ne exceliin, josta kokoat kk-raportin powerpointtiin, voi olla että aikasi ei enää riitä analysointiin ennen kuin luvut pitääkin jo lähettää eteenpäin. Voi myös olla että toimari haluaakin luvut jo tänään.

Automatisoi markkinointi- ja myyntidatan kerääminen, käsittely ja raportointi, niin lupaan että elämäsi helpottuu, kun pystyt keskittymään tulosten tuottamiseen raporttien askartelun sijasta.

P.S. Oletko jo toteuttanut yllämainitut 3 kohtaa, vai oletko jumissa jossain? Tutustu demoomme ja näet miten pystyt selättämään ameeban!

VIEW DEMO

 • Jaa:
Samuli Ropponen

Samuli Ropponen

Kommentit